Οφθαλμολογία σε Παιδιά

ΠΑΙΔΟΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ

Μία παιδοφθαλμολογική πάθηση αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να έχει καθοριστική επίδραση στην όραση ενός παιδιού και αρκετές φορές με συνέπειες που δεν ανατάσσονται και θα το ακολουθούν σ’ όλη την ενήλικη ζωή του.

Η όραση των παιδιών αναπτύσσεται σταδιακά από τη γέννηση μέχρι τα 7 τους χρόνια. Για να αναπτυχθεί σωστά, θα πρέπει τα όργανα της όρασης (μάτια & οπτικό σύστημα) να έχουν δομηθεί σωστά. Βλάβες στα μάτια στη βρεφική ηλικία πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα διότι μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμες διαταραχές, οπτικές και αναπτυξιακές. Η πλειοψηφία των βρεφών έχει ήπιου βαθμού υπερμετρωπία, η οποία σταδιακά μειώνεται και τελικά χάνεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Σε ένα ποσοστό παιδιών προσχολικής ηλικίας όμως δεν συμβαίνει αυτό. Η διαθλαστική ανωμαλία παραμένει ή αυξάνει, χωρίς να αντιληφθούν οι γονείς, με αποτέλεσμα να μην εστιάζουν καλά και η ανάπτυξη της όρασής τους να μην ακολουθεί φυσιολογική πορεία.

Προληπτικός Οφθαλμολογικός Έλεγχος

Κάποια από τα παιδιά αυτά, εμφανίζουν ύποπτη συμπτωματολογία, κάποια άλλα όμως όχι. Γι’αυτό η αξία των προληπτικών ελέγχων της όρασης στη προσχολική ηλικία είναι σημαντική. Συχνά εμφανίζουν στραβισμό, κακή ισορροπία, συνήθεια να κοιτούν από κοντινές αποστάσεις, αδυναμία να ζωγραφίσουν μέσα σε πλαίσια κ.ά. Τα παιδιά αυτά θα πρέπει να ελέγχονται άμεσα και τακτικά από οφθαλμίατρο. Σε κάθε περίπτωση η οφθαλμολογική  εξέταση του παιδιού πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις οι γονείς αντιληφθούν κάποιο πρόβλημα οράσεως ή στραβισμού ασχέτως ηλικίας.

Ο προληπτικός έλεγχος και η πρώιμη διάγνωση θα επιτρέψουν την ταχύτερη και καλύτερη αντιμετώπιση και θεραπεία σε παιδοφθαλμολογικές παθήσεις όπως:
1. Συγγενής καταρράκτης

2. Συγγενές γλαύκωμα

3. Στραβισμός

4. Μυωπία ή αστιγματισμός

5. Αμβλυωπία

6. Αμφιβληστροειδοπάθειες

 

Παιδοφθαλμολογικός Έλεγχος Κατά Ηλικία

Για Παιδιά Ενός έτους

Στην ηλικία αυτή ελέγχεται και μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως : 
1) η κινητικότητα των οφθαλμών 
2) η ύπαρξη στραβισμού 
3) η ύπαρξη μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού 
4) αδρά, η οπτική ικανότητα και τέλος 
η ύπαρξη κληρονομικών παθήσεων του αμφιβληστροειδή, συνήθως με την βοήθεια ειδικών εξετάσεων.

Για Παιδιά Τριών Ετών

Από τις πιο σημαντικές εξετάσεις για την εκτίμηση της οπτικής ικανότητας ενός παιδιά. Εκτός των ανωτέρω, μπορούμε πλέον ν’ ανιχνεύσουμε την τυχόν ύπαρξη αμβλυπωίας “τεμπέλικο μάτι”. Η αμβλυωπία αποτελεί πολύ συχνό και σημαντικό πρόβλημα, που αν δεν αντιμετωπιστεί τα πρώτα χρόνια της ζωής και μέχρι την ηλικία των 9 ετών, γίνεται μόνιμη. Το τεμπέλικο μάτι δεν θα μπορεί να δει καλά ποτέ και αυτό δεν αντιστρέφεται ούτε με γυαλιά ούτε με επέμβαση.

Για Παιδιά Πέντε Ετών

Στην ηλικία αυτή εκτός από τον ανατομικό και οφθαλμοκινητικό έλεγχο, είναι δυνατό ο ακριβής διαθλαστικός έλεγχος (μυωπία, αστιγματισμός) η διόρθωση των οποίων, θα επιτρέψει στο παιδί να ξεκινήσει το σχολείο χωρίς το διαθλαστικό μειονέκτημα να γίνει αιτία κακής σχολικής επίδοσης.